Engin Deniz İpek’in Cumhuriyet’te yer alan haberine göre; Sarıyer ve Eyüpsultan ilçelerinin sınırlarında yer alan Belgrad Ormanı , İBB’nin elinden alınarak Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’ne (DKMP) verildi. Tarım ve Orman Bakanlığı, İBB’nin 2013 yılında Doğa Koruma ve Milli Parklar 1. Bölge Müdürlüğü ile yapılan 10 yıllık anlaşmayla aldığı Belgrad Ormanı işletmesinin Ekim 2023’te sona erdiği gerekçesiyle İBB’ye tahliye talebi göndermişti.
İBB, Sarıyer Kaymakamlığı aracılığıyla yapılan tahliye talebine karşı yürütmeyi durdurma talebinde bulundu. Dosyayı görüşen İstanbul 13. İdare Mahkemesi, İBB’nin itirazını haklı bularak 29 Kasım 2024’te yürütmeyi durdurma kararı aldı ancak aynı mahkeme 12 Aralık’ta verdiği kararla yürütmenin durdurulması isteminin reddine karar verdi. Bunun üzerine Sarıyer Kaymakamlığı, sabah 06.00’da 200 kişiden oluşan kolluk kuvvetini Belgrad Ormanı’na yönlendirdi. Ormana gelen ekipler, İBB’ye bağlı Avrupa Yakası Park ve Bahçeler Şube Müdürlüğü Şefliği’nin tabelalarını söktü ve daha sonra şefliğe bağlı güvenlik kulübelerinin kapısını levyeyle açarak eşyaları dışarı çıkardı.
Sabah saatlerinde bölgede yürüyüş yapmak isteyen yurttaşlar da içeride çalışma olduğu gerekçesiyle ekipler tarafından geri çevrilirken bölgede İBB’ye ait olan eşyaların, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu döneminde açılan Eyüpsultan Kent Ormanı’na taşındığı öğrenildi. Belgrad Ormanı içerisindeki Bentler, Neşetsuyu, Kömürcübent Tabiat Parkları ile Bahçeköy ve Kurtkemeri Giriş Kapıları bugünden itibaren DKMP tarafından işletilecek.
İBB’NIN KİRALAMA TEKLİFİ REDDEDİLDİ, TAHLİYE YARGI SÜRECİ DEVAM EDERKEN YAPILDI
İBB’den konuya ilişkin yapılan açıklamada, İBB’ye bağlı Avrupa Yakası Park ve Bahçeler Şube Müdürlüğü’nün, 28 Ağustos 2023 tarihinde yaptığı başvuruyla Ekim 2023’te sözleşme süresi dolan olan Belgrad Ormanı ile ilgili Milli Parklar Kanununun ilgili hükümleri gereğince sözleşme süresinin 49 yılı geçmeyecek şekilde ormanın yeniden İBB’ye kiralamasını talep eden bir yazı yazdığı belirtildi. İlgili yazıya cevap olarak, orman içerisinde kalan tabiat parkları ile giriş kapılarının ihale ile yer teslimi yapılıncaya kadar İBB tarafından işletilmesinin uygun görüldüğü ancak işletmecilik hakkının yeniden İBB’ye verilmesine dair talebin uygun görülmediği belirtildi. İBB’den yapılan açıklamada ayrıca, yargı yolu açıkken uygulamaya konulan tahliye kararıyla ilgili sürecin İstanbul 10. İdare Mahkemesi’nde devam ettiğini ancak devam eden sürece karşın tahliye işlemlerinin başlatıldığına dikkat çekildi. Devam eden hukuki süreç kapsamında mahkemenin, bakanlığın kararıyla tahliye talebinde bulunan Sarıyer Kaymakamlığı’ndan bilgi ve belge isteyerek 5 gün süre tanıdığı belirtildi.
MUHALEFET VE ÇEVRE SAVUNUCULARINDAN TEPKİ
Belgrad Ormanı’nın ilgili kısımlarının İBB’den alındıktan sonra Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Milli Parklar Genel Müdürlüğü’ne devredileceği ve “milli park statüsüne” geçirilerek yapılaşmaya açılacağı daha önce kamuoyuna yansımıştı. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı ise 10 Aralık’ta yaptığı açıklamada Belgrad Ormanı’nın yapılaşmaya açılacağı iddialarına yönelik “Burası 1. Derece Doğal Sit alanı. Türkiye’nin göz bebeği bir yer. Belgrad Ormanı’na çivi çakılmasına müsaade etmeyeceğiz” ifadelerini kullanmıştı. Alınan kararla ormanda yapılan tahliye işlemi, çevre savunucularının ve muhalefetin de tepkisini çekti.
Kuzey Ormanları Savunması (KOS) tarafından Cumhuriyet’e yapılan açıklamada “Belgrad Ormanı’nın İBB’nin kontrolünde olan bir bölümünün operasyonel biçimde tahliyesi, geçtiğimiz haftalarda gündeme gelen Belgrad Ormanı’ndaki 5 bin hektarlık orman alanının 1150 hektarı Muhafaza Ormanı statüsü kaldırılarak Milli Park haline dönüştürülmesine dair değişikliğin de bir ön adımı olarak görülmelidir. Belgrad Ormanı, doğal ve tarihsel mirasıyla, flora ve fauna çeşitliliği ile Kuzey Ormanları’nın eşsiz bir parçasıdır. Ormanları park alanları olarak görmek, turizm alanı olarak inşaata ve ranta açmak, otoyollar ve tesislerle parçalamak İstanbul’un son nefes kaynağını da yok etmektir. Bu nedenle Belgrad Ormanı Muhafaza Ormanı olarak kalması gerektiği bir kez daha vurguluyoruz” denildi.
Karara tepki gösteren CHP Yerel Yönetimler ve Dirençli Kentlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gökan Zeybek de ormanın “muhafaza ormanı” statüsünden kaldırılarak “milli parka” dönüştürülmesinin tehlikelerine dikkat çekti. Zeybek, “Belgrad Muhafaza Ormanı’nın İstanbul’un nadir su kaynaklarından ve havzalarından biri olması, toplumun temiz su ihtiyacını karşılaması, Kağıthane deresinin su akışını düzenleyerek sellerin ve taşkınların önüne geçmesi ve bununla beraber yerleşim yerlerinin de korunması konusundaki etkisi günümüzde hala devam ediyor. Bu riskleri almanıza neden olan, kamu yararına daha faydalı olabileceğini düşündüğünüz gerekçeler nelerdir?” ifadelerini kullandı.