Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, kıyının sağ ve solunda yer alan iki dere girişine dev kayalardan mahmuzlar yapılacak.
Ağva Yaşam Dayanışma Derneği, projenin uygulanması halinde kıyının ağır tahrip olacağını belirterek, Ağva’yı seven herkesi doğa harikası kıyıya sahip çıkmaya davet etti.
Ağva halkı deniz ekosistemini ve sirkülasyonunu baştan aşağı değiştirecek projeyi tedirginlikle karşılıyor. İstanbul Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’ne itiraz dilekçesi iletmeye hazırlanan Ağva Yaşam Dayanışma Derneği’nden Muhterem Yaman, projenin hayata geçmesi halinde halk plajının ciddi kirlilik yüküyle karşı karşıya kalacağını belirterek, Ağva’yı seven herkesi doğa harikası plaja sahip çıkmaya davet etti. İmar Kanunu uyarınca plana itiraz için sadece 4 gün var.
Yeşil Gazete’de yer alan habere göre, Ağva Balıkçı Barınağı Mahmuz/Kıyı Koruma Yapısı ve Ağva Göksu Deresi Mahmuz/Kıyı Koruma Yapısı’nın uygulama imar planları onaylanırken, projeye göre Sungurlu ve Göksu derelerinin Ağva Plajı’ndan Karadeniz’e döküldüğü ağız kısımlarına, denize doğru uzanacak mahmuzlar yapılacak.
Projenin taşkından koruma amacıyla yapıldığı ve mahmuzların Sungurlu deresi ağzında biriken sediment (katı madde taşınımı, tortu taşıma, katı parçacıkların tortu) hareketini kesip, taşkın ve erozyonu önleyeceği belirtiliyor.
Plajda deniz doldurulacak
Proje raporuna göre mahmuzun ve kıyı koruma yapısının inşaatı sırasında denizin doldurulması ile rıhtım, çek çek yeri gibi yapılar yapılacak. Yaklaşık 3 yıl sürmesi öngörülen inşaat sürecinde plaja binlerce kamyon ve iş makinesi girecek, halk plajı olarak kullanılan alanın her iki yanı da mahmuz yapılarıyla kapatılmış olacak. Projenin bölgenin hassas doğa yapısı üzerinde yaratacağı olumsuz etkiler konusundaki endişelerini dile getiren Ağva halkı ve turizmciler, özellikle halk plajının zamanla kullanılamaz hale geleceğini belirtiyor.
‘Turizm olumsuz etkilenecek’
Ağva Yaşam Dayanışma Derneği’nden Meral Kantarcıoğlu, “Mahmuzlar, doğal kum döngüsünü kesintiye uğratarak kıyı şeridinde ciddi dengesizliklere yol açabilir. Bu durum, sahil erozyonunu bir bölgede azaltırken başka bir bölgede artırabilir ve doğal kıyı habitatlarını tahrip edebilir. Ağva, doğal güzellikleriyle öne çıkan bir turizm merkezidir. Mahmuzların beton yapıları, bu doğal estetiği bozacak. Kıyıdaki değişiklikler nedeniyle de sahil alanlarının kullanımı sınırlanacak. Bu da turizmi olumsuz etkiler” dedi.
Karadeniz’in dalga hareketleri ve akıntılarının, bölgenin kıyı yapısını doğal bir denge içinde şekillendirdiğine dikkat çeken Kantarcıoğlu, “Mahmuzların inşası, bu doğal süreçleri kesintiye uğratarak uzun vadede daha büyük çevresel sorunlara neden olabilir. Mahmuz projesi, kısa vadede kıyı koruma sorunlarına çözüm sağlıyor gibi görünse de, uzun vadede Ağva’nın doğal yapısına ve ekosistemine onarılamaz zararlar verme riskini taşımaktadır” değerlendirmesini paylaştı.
Plajda kirlilik ve çayırlaşma yaşanacak
Ağva Yaşam Dayanışma Derneği’nden Muhterem Yaman ise, “Mahmuzların istikametinin kuzey/batı Karayel yönüne açık olması, 24 saatin üzerine çıkan fırtınalarda deniz seviyesinin yükselmesiyle bunun dereye yapacağı etki yıkıcı sonuçlar doğuracaktır. Ağva (Sungurlu) ve Göksu dereleri arasındaki yaklaşık 300 metre Ağva plajını oluşturmakta olup halk tarafından yoğun şekilde kullanılmaktadır. Göksu kıyı koruma mahmuz yapısı deniz suyu sirkülasyonunu olumsuz etkileyeceği gibi kirlenmeye ve denizde çayırlaşmaya sebep olacak ve plaj kullanılmaz hale gelecektir. Tüm İstanbulluları ve Ağva’da yaşayan yurttaşlarımızı bizimle dayanışmaya ve müşterek alanlarımıza sahip çıkmaya davet ediyoruz. “ diye konuştu.
Askıya çıkan proje bu bağlantıdan incelenebilir.