AKP’li 8 yılda, yanan ormanların 4 katı kadar orman, maden ve enerji gibi faaliyetler için yok edildi. Yanan alanlarda yeniden ormanlaştırma mümkün; ama hükümet ve Cumhurbaşkanlığı kararnameleriyle şirketlere ya da kişilere tahsis edilen bu alanlarda yeniden ağaçlandırma da yapılamıyor.
TAHSİS BİLGİSİ GİZLENİYOR
Türkiye Ormancılar Derneği İzmir İl Temsilcisi Kenan Öztan’ın Orman Genel Müdürlüğü (OGM) verilerinden derlediği bilgelere göre 2012-2020 arasında çıkan 24 bin 357 yangında 87 bin 432 hektar alan zarar gördü. Aynı dönemde 51 bin 663 izinle 342 bin 846 hektar alan ormancılık dışı amaçlara tahsis edildi. OGM 2020’den sonra tahsislerle ilgili bilgi açıklamadı.
ENERJİ VE MADEN TEKELLERİNE
2012-2020 arasında Bakanlar Kurulu kararları ve Cumhurbaşkanlığı kararnameleriyle tahsis edilen orman alanının 87 bin 38 hektarı madencilik, 126 bin 296 hektarı enerji tekellerine açıldı. Tahsislerin yangınlardan daha zararlı olduğunu söyleyen Öztan: “Yanan yerlerin neredeyse tamamı ormanlaştırılırken, tahsis edilen alanların ormanlaştırılması olanaksız.”
KÖYLÜLER MADEN TEKELLERİNE KARŞI
Geçtiğimiz mayıs ayında maden ve enerji yağmasını hızlandıran yasanın AKP ve MHP’lilerin oylarıyla Meclisten geçmesinin ardından ormanların maden tekellerine tahsisi de hızlandı. Yaşam alanları daralan köylüler ise maden şirketlerine karşı direniyor:
- Latmos’un Çavdar köyünde Eczacıbaşı, Kaltum Madencilik, Kale Madencilik’e karşı
- Kaz Dağları Lapseki Şahinli’de Nurol Holdinge, Bayramiç’te Cengiz Holdinge karşı
- Çanakkale’nin Yenice ilçesinde CVK Holdinge karşı
- Madran Dağı’nda Eczacıbaşı, Kale Madencilik, Polat Madencilik ve Aktaş Maden’e karşı
- Manisa’da Kocamurt Ormanı’nı korumak için Zorlu’ya karşı
- Dikili’ye bağlı Çukuralan’daki ormanı korumak için Koza Altın’a karşı
- Akbelen Ormanı’nı korumak için Limak-İçtaş’a karşı
- Artvin’de Kafkasör yaylası yakınlarındaki orman için Cengiz Holdinge karşı
KÜÇÜK AMA ÇOK DEĞERLİ
Tek adam rejimine geçilen 2018 yılından bu yana adrese teslim orman dışına çıkarma kararlarında artış yaşandı. İzmir Aliağa, İstanbul Beykoz ve Çayağzı, Fethiye Eldirek… Emlak rantı çok yüksek bölgelerde ormanlar satılabilir ve inşaat yapılabilir hale getiriliyor. Şimdiye kadar 26 Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle 3 bin hektara yakın alan orman dışına çıkarıldı. Kenan Öztan “Bu alanlar sanki kişiye özel. Çok küçük ama emlak değeri çok yüksek yerler” diyor.