Kuzey Ormanları’nın Edirne Keşan ilçesi Gökçetepe, Sazlıdere ve Pırnar köyleri mevkilerini tahrip edecek rüzgar enerji santrali (RES) ve elektrik depolama tesisi projesinin Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) süreci, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından sonlandırıldı.
Ünsal YÜCEL’in DHA’da yer alan haberine göre, açıklamalarda bulunan Gökçetepe Köyü Muhtarı Abdullah Kemik, projenin tekrar gündeme gelmesi durumunda karşı çıkacaklarını dile getirdi. Kemik, “Proje tarım arazilerimize yapılmak isteniyordu. Biz burada ayçiçeği ve buğday üretiyoruz. Burası aynı zamanda turizm bölgesi. İptal edilmesi bizim için sevindirici oldu. Köydeki kimse projeyi istemiyor” dedi.
Cengiz Holding’e bağlı olan Cengiz Elektrik, Keşan’daki mera, tarım ve orman arazilerine RES kurmak için 2023’te Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvurmuştu. Şirketin 29 adet rüzgar türbini kurmak istediği projeye ilişkin halkın katılımı toplantısı ise 1 Ağustos’ta yapılmıştı. Gökçetepe, Sazlıdere ve Pınar köylerini kapsayan projenin toplantısına katılan yurttaşlar, projenin doğaya zarar vereceğini vurgulamıştı. Projenin tarım alanlarına zarar vermesinin yanı sıra göç yolundaki kuşları da olumsuz etkileceğine dikkat çekilmişti. Ayrıca toplanan itiraz dilekçeleri de çevre, şehircilik ve iklim değişikliği il müdürlüğüne teslim edilmişti.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, karşı çıktığı projenin iptal edildiğini duyurdu. Bakanlıktan yapılan açıklamada, “Şirketin talebi üzerine ÇED (çevresel etki değerlendirme) süreci sonlandırılmıştır” dendi.
TEKRAR GÜNDEME GETİRİLİRSE
Şirketin projesi bu haliyle hayata geçirilirse toplamda 2 bin 545 hektar yani 3 bin 584 futbol sahası büyüklüğündeki alana etki edecek. 2 milyar 730 milyon TL harcanacak projeyle birlikte yurttaşların tarım arazileri de kamulaştırılacak. Bu kamulaştırma 2942 sayılı Kamulaştırma Kanunu’na göre yapılacak.