Sendika.org’ da yer alan habere göre, Kırklareli Kofçaz’a bağlı Kula köyündeki 18,2 hektarlık alanda çıkarılacak altın ve gümüş madeni hakkında CHP Kırklareli Milletvekili Fahri Özkan, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’nin yanıtlaması talebiyle Meclis’e soru önergesi verdi.
“Istrancalar vahşi madenciliğe kurban edilecek” diyen CHP Kırklareli Milletvekili Fahri Özkan, Kırklareli‘nin Kofçaz ilçesine bağlı Kula köyünde 18,2 hektarlık alanda altın ve gümüş madeni için “Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Gerekli Değildir Kararı” verilmesini Meclis’e taşıdı.
Özkan, Bakan Mehmet Özhaseki’nin yanıtlaması talebiyle verdiği soru önergesinde “ÇED Gerekli Değildir” kararına karşı çıkarak “Bu karar ile telafisi mümkün olmayacak çevresel zararların ortaya çıkacağı, maden sahasında açılacak yollar, inşa edilecek tesisler, milyonlarca ton hafriyat, patlatmalar, kesilecek ve tahrip edilecek ormanlar nedeniyle yer altı ve yerüstü sularının kirlenmesine, doğal yaşamın yok olmasına yol açarak bölgede telafisi mümkün olmayacak çevre felaketlerinin yaşanmasına neden olacağı basında ve kamuoyunda yer almıştır” dedi.
Bu bağlamda yöneltilen sorular şöyle:
- 25 hektar ve üzeri için ÇED raporu gerekli olması nedeniyle, maden ruhsatı sahibi şirketin maden arama izni aldığı alanın büyüklüğü, ÇED raporuna gerek duyulmaması için şimdilik 18,2 hektarla sınırlı tutulduğu, ancak İliç’te olduğu gibi maden üretimi başladıktan sonra üretim alanının genişletileceği iddiaları doğru mudur?
- Projenin sahibi Koza Altın İşletmeleri A.Ş.‘nin Kırklareli’de daha önce de aynı bölgede, aynı amaçla planladığı proje için 2015’te “ÇED gerekli” kararı verilmesine rağmen, “2015’te ÇED Gereklidir verilen projeye, aradan geçen dokuz yıl sonunda hiçbir değişiklik olmamasına rağmen ÇED Gerekli Değildir kararı verilmesinin gerekçesi nedir?
- ÇED Yönetmeliği’nin 17. maddesinin 2. fıkrası kapsamında, verilen ruhsatın hukuka aykırılığının alenen belli olmasına rağmen bu firmaya ve bu projeye tanınan bu imtiyazın nedeni nedir?
- Verilen onay ile bölgede binlerce ağacın kesilecek, doğal yaşamı yok edecek ve çıkacak binlerce tonluk atık bölgedeki ekosistemin tahrip edilmesine yol açacaktır. Bakanlığınızın bu durumu önlemek için yaptığı çalışmalar ve aldığı önlemler nelerdir? Bu felaket nasıl engellenecektir?
- Maden sahasının faaliyete geçmesi, bölgede ormancılık faaliyetlerini ve buna bağlı olan üretimi bitirecektir. Bu nedenle geçim kaynağı ormancılık faaliyeti olan bölge halkının uğrayacağı ekonomik kayıplarının telafisi nasıl sağlanacaktır?
- Kısa bir süre önce yaşadığımız Soma ve İliç maden facialarının sonuçları ortadayken, sadece 3 yıl üretim yapmak için 2000’e yakın kayın ve meşe ağacının kesilerek, tarımın, arıcılığın bitirilerek yaşam alanlarının yok edilmesi karşılığında elde edilecek kar ne kadardır? Elde edilen kar ile bir tek meşe ağacının bir tek bal arısının geri getirilmesi mümkün müdür?