11 Ekim 2021 – 5 Mayıs 2022
Çalışmanın Ana Amacı
Çalışma, Marmara ve Batı Karadeniz Bölgesi’nin kuzeyinde yer alan, on milyonlarca insan ve sayısız canlının yegane, su, nefes, yaşam kaynağı olan Kuzey Ormanları Coğrafyası’nın korunmasına, orman ekosistemine zarar veren, parçalayıp zayıf düşüren her türlü tahrip proje ve uygulamasına son verilmesine, ormanın kendini yenilemesi ve yeniden güçlü bir ekosistem oluşturabilmesi için gereken desteğin sağlanmasına hizmet edecektir. Çalışma, Kuzey Ormanları coğrafyasında izlenen tüm tehdit, tahrip uygulamalarını ve savunma faaliyetlerini arşivlemeyi, haritalamayı ve bunları kamuoyuyla paylaşarak Kuzey Ormanları içinde ve çevresinde yaşayan yurttaşların ve tüm canlıların Uluslararası İnsan Hakları Çerçevesinde sağlıklı bir çevrede yaşam hakkını korumayı hedeflemektedir.
Gerçekleştirilecek Faaliyetler
- Tahrip, tehdit ve savunma izlemelerinin arşivleneceği Kuzey Ormanları Araştırma Derneği web sitesi ve içinde yer alacak Kuzey Ormanları Tehdit Tahrip ve Savunma Haritası üzerine gerçekleştirilecek odak grup toplantıları: Bu toplantılar kapsamında sivil toplum örgütleriyle 2, yerel basın kuruluşu temsilcileriyle 2, uzman ve akademisyenlerle 2 olmak üzere toplam 6 toplantı yapılacak, web sitesi ve haritanın işlevselliği, içeriği, tasarımı ve teknik altyapısı üzerine görüş alış verişinde bulunulacak, hedeflenen odak grupların çalışma sürecine aktif katılımı sağlanacaktır.
- Tahrip, tehdit ve savunma Haritası Proje kurumsal kimlik tasarımı
- Kuzey Ormanları Araştırma Derneği tanıtımının ve faaliyetlerinin, tarafınızca desteklenen DES/AB/484 nolu projemizde hazırlamış olduğumuz Kuzey Ormanları Tehdit ve Tahrip raporu gibi çalışmaların, Kuzey Ormanları Coğrafyası üzerine yapılan izlemelerin ve bu izlemelerin işleneceği Kuzey Ormanları Tehdit Tahrip Savunma Haritasının da içinde yer alacağı web sitesi çalışması.
Projenin Türkiye’deki İnsan Haklarının İzlenmesi ve Savunuculuk Alanlarına Katkısı
Türkiye’de insan hakları ihlallerinin yaygın olanlarından biri sağlıklı çevrede yaşama hakkı ihlalidir. Bu ihlali gerçekleştiren karar vericiler ve şirketler ifade özgürlüğü, örgütlenme hakkı, mülkiyet hakkı ihlali gibi diğer hak ihlallerini de gerçekleştirmektedir. Kuzey Ormanları, tahribin ve insan hakları ihlallerinin sıklıkla yaşandığı bir coğrafyadır. Çalışmanın sonuçları ile;
- Doğrudan Kuzey Ormanları’ndaki insan haklarını izlemeye ve savunma araçlarını geliştirmeye katkı sağlayacaktır.
- Kuzey Ormanları’ndaki tehdit-tahribe bütüncül bir bakış açısı sunarak, üst ölçekli savunma politikaları geliştirilecektir.
- Kuzey Ormanları coğrafyasında yaşayanların sorunlara dair farkındalığını arttıracak ve Kuzey Ormanları Savunuculuğu yapmak için ortaklık kurulması ve yerel meclislerin örgütlenmesini sağlayacaktır.
- Hazırlanacak harita; karar vericilere yol gösterecek, STÖ’lerin savunma faaliyetlerinde ve hukuki süreçlerinde tehdit/tahribi gösteren referans bir harita olacaktır.
Çalışmanın Faydalanıcıları
Kuzey Ormanları’nda yer alan, 500 köy ve kasabanın barındırdığı 500 bin nüfus (Kuzey Ormanları Savunmasının Türkiye Ormancılar Derneği ile birlikte düzenlediği Kuzey Ormanları Çalıştayları sonuç raporlarında belirtilmektedir) tehdit ve tahriplerden etkilenen olduğundan doğrudan faydalanan olacaktır. Kuzey Ormanları coğrafyasındaki; Tekirdağ, Kırklareli, Edirne, İstanbul, Kocaeli, Sakarya, Düzce, Yalova, Bursa, Balıkesir, Çanakkale’de yaşayan nüfus ise dolaylı etkilenen ve faydalanan olacaktır.