YeşilGazete’de yer alan habere göre; İstanbul‘un Çatalca ilçesinin Ormanlı Köyü plajında İra Maden ve Lojistik Sab. ve Tic. Ltd. Şti. adına maden altyapı tesisi çalışmaları başlatıldı.
Çatalca Orman Müdürlüğü‘nün 15.05.2024 tarihinde verdiği E.11857033 sayılı emirleri gereğince izin verilen maden çalışmalarının sürdürülebilirlik ve ekolojik planlama ilkelerine uyumsuz olduğunu söyleyen bölge halkı, bölgenin Çatalca ve İstanbul için hem ekoturizm hem de ekoloji açısından önemine dikkat çekti.
Turizm, balıkçılık ve spor faaliyetleri olumsuz etkilenecek
Maden projesinin planlandığı bölge, İstanbul için önemi bir kıyı rekreasyon alanı. Aynı zamanda proje alanında, Ormanlı Köyü ve komşu köyleri balıkçılık ve su ürünlerinden geçimlerini sağlıyor.
Plaj bölgesinde aynı zamanda başta yamaç paraşütü olmak üzere doğa yürüyüşleri, bisiklet turları gibi sporlar yapılıyor.
Su sporları, doğa turizmi ve balıkçılık açısından yüksek potansiyele sahip olan bölgenin gelişimini sağlayacak sürdürülebilir mekanizmalara ihtiyaç duyuluyor.
Diğer yandan köyün mevcut yolu, maden kamyonlarının kullanımı için uygun değil. Dar-eğimli ve iki binek aracın bile karşılaştığında zorlandığı yollara maden için girecek kamyonlar trafiği olumsuz etkileyerek can ve mal kayıplarına yol açabilir.
Kum zambaklarını tehdit ediyor
Diğer yandan bölge birçok canlı türüne ev sahipliği yapıyor. Nesli tehlike altında olan zambakgiller familyasına ait kum zambağı (Pancratium maritimum) da burada yaşayan türler arasında.
Türkiye‘nin Akdeniz, Ege, Marmara ve Karadeniz sahil kumullarında yetişen bu tür, genellikle kumulların ıslak olmadığı sabit alanları ve diğer bitki türlerinin zayıf olduğu açık alanları tercih ediyor.
Ancak turizm baskısı, sahillerin yerleşime açılması ve maden projesi gibi endüstriyel amaçlarla kumulların tahrip edilmesi kum zambağını ve bölgede yetişen birçok bitki türünü tehdit ediyor.
‘Çevresel koruma ön planda olmalı’
Ormanlı Köyü plajının ekoturizm potansiyeli ve doğal değerleri göz önünde bulundurulduğunda buradaki projelerin bölgenin koruma-kullanma dengesi gözetilerek değerlendirilmesi gerekiyor.
Bölge halkı, alanın daha sağlıklı kullanılması için doğal faktörler envanterinin analiz edildiği ve çevresel korumanın öne çıkarıldığı bir yaklaşımla planlama yapılmasını talep ediyor. Koruma yaklaşımının yasal dayanakları olduğuna dikkat çeken vatandaşlar, yasaların uygulamada da dikkate alınmasını istiyor.