Tuluhan Tekelioğlu’nun 12punto’da yer alan yazısına göre; Dün sabah Bostancı sahilinde çekilen bir fotoğraf Twitter’da önüme düştü. Marmara Denizi’nin can çekişini gösteren, tüyler ürpertici bir kareydi.
Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi öğretim üyesi Prof Dr. Mustafa Sarı; “Müsilajın illa yüzeye çıkmasını bekleyenler için” notuyla paylaşmıştı bu kareyi.
Mustafa Sarı önceki uyarılarında, Marmara Denizi’nin 30 metre derinliklerine kadar neredeyse müsilajsız bir yerin kalmadığını belirtmişti.
Havaların ısınmasını beklemeden tehlikeli yüzünü Bostancı sahilinde gösteren müsilaj birkaç gün önce de Büyükada kıyılarında da görüldü.. Deniz yüzeyini kaplayan beyaz tabaka, balıkçıların telefon kamerasına takıldı.
Önceki gün (14 Ocak 2025), Marmara Belediyeler Birliği ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey müsilajın Marmara Denizi’nde tekrar görülmeye başlandığına dikkat çekerek, çok kapsamlı bir basın açıklaması yaptı. Gemlik Körfezi’nde gerçekleştirdikleri incelemeler sonucunda, müsilajın yeniden deniz yüzeyine çıkmaya başladığını duyurdu. Müsilajın halk sağlığını tehdit edecek düzeye ulaşmadan, acil eylem planı başlatılmasının önemini vurguladı.
Mustafa Bozbey’in Müsilaj İçin Acil Eylem Planı duyurusu medyamızda ne kadar ilgi gördü? Sesi ne kadar duyuldu?
DURUM CİDDİ
Marmara Denizi uzun yıllara dayanan bir kirlilik yükü ile karşı karşıya. 2021 yılında Marmara Denizi’ni tehdit eden müsilajı yok etmeye yönelik başlatılan Marmara Denizi Eylem Planı başarılı olmuş, deniz canlılarını tehdit eden bu dev deniz salyası, Marmara Denizi’nden silinmişti.
Ancak ne yazık ki 3 yıl sonra müsilaj geri döndü. Ve çok hızlı ilerliyor! Prof. Dr Mustafa SArı’nın tespitlerine göre, 20 Ekim 2024’te Erdek Körfezi’nde yeniden başlayan müsilaj, balıkçı teknelerinin ağlarını yırttı, vinçlerini kırdı.
6 Kasım’da Marmara Adaları çevresi ile Tekirdağ kıyılarına ulaştı.
13 Kasım’da İstanbul Prens Adaları’na, 5 Aralık’ta İzmit Körfezi’ne ulaşarak 7 hafta içinde Marmara Denizi’ne yayıldı ve dün Bostancı Sahili’nde acımasız yüzünü İstanbullular’a gösterdi.
Müsilaj nasıl bu kadar hızlı yayıldı?
Marmara Denizi Eylem Planı etkin bir şekilde uygulanmıyor mu?
Denetimler ve yaptırımlar rafa mı kalktı?
İlklim değişikliği nedeniyle deniz suyu sıcaklığındaki artış müsilajı tetiklemiş olabilir mi?
Et fiyatlarının can yaktığı, balık mevsiminin bol olduğu bu dönemde, Marmara Denizi’nden çıkan balıklar ne kadar sağlıklı?
Müsilaj balıkçıların av malzemelerine zarar verirken, balıklara hiç mi zarar vermiyor?
Marmara’da tutulan balıklar tüm Türkiye’ye dağıtılıyor. Bu durum çok yakında bir halk sağlığı sorunu olarak karşımıza çıkar mı?
Marmara Denizi’nden çıkan balık yenir mi?
Çocuklara yedirilir mi?
Tarım ve Orman bakanı ile Çevre ve Şehircilik Bakanı’ndan acil ortak cevap bekliyoruz…